Haber deyip geçmemek lazım… Ciddiye alıp olayın en ince noktasına kadar tefekkür edilmeli. Ki, hakikat ortaya çıksın. Şimdi bir haberi bütünüyle aktarıp üzerinde akıl yürütmeye çalışalım.
Haber aynen şöyle:
50 yaşının üzerindeki 8.800 kişi arasında yapılan çalışma yüksek tansiyon ve aşırı kilolu olmanın da beyni etkilediğine işaret ediyor.
Araştırmacılar, insanların yaşam tarzlarının vücutları kadar zihinlerini de etkilediğinin farkında olmaları gerektiğini söylüyor.
King’s College’dan bilim insanları tarafından yürütülen araştırma, Age and Ageing (Yaş ve Yaşlanma) dergisinde yayımlandı.
Araştırmayı yürüten bilim insanları, kalp krizi ve felç ile beynin durumu arasındaki olası ilişkiyi inceliyor.
Sağlık ve yaşam tarzlarına dair bilgi toplanan 50 yaşın üzeri kişilere, yeni sözcükler öğrenmek ya da bir dakikada bildikleri tüm hayvan isimlerini saymak gibi zihin testleri yapıldı.
Aynı testler dört yılda bir, aynı kişilere yeniden uygulandı.
Sigara ve bunama ilişkisi
Sonuçlar, genel anlamda kalp krizi ve felç riskinin “bilişsel zayıflama ile önemli biçimde ilişkili olduğunu” ortaya koydu.
En belirgin bilişsel zayıflama görülen kişilerin, en yüksek kalp krizi riskine sahip oldukları gözlemlendi.
Rapor, testlerde alınan düşük puanlarla, sigara içme arasında da doğrudan bir ilişki olduğuna işaret ediyor.
Araştırmada yer alan uzmanlardan Dr. Alex Dregan, “Bilişsel zayıflamanın hızlanmasıyla ilişkili olabilecek bir dizi risk etmeni belirledik. Bunların tümü düzeltilebilir. Bilişsel zayıflama riskini azaltmak için insanların yaşam tarzlarında bazı değişiklikler yapmaları gerektiğini anlamalarını sağlamalıyız” dedi.
İngiltere Alzheimer Araştırmaları derneğinden Dr. Simon Ridley de, “Araştırma sigara alışkanlığı ve yüksek tansiyon ile bilişsel zayıflama ve bunama arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardı. Çalışmada bu verinin üzerine daha çok gidilecek” dedi.
Sigara embriyo gelişimini yavaşlatıyor
Tüp bebek kliniğindeki Fransız akademisyenler, yumurta döllendikten anne karnına yerleştirilmesine kadar olan süreci fotoğraflarla arşivledi.
Sigara içen annelerde ceninlerin gelişimi tüm evrelerinde içmeyenkilerinkinden geri kaldı.
Fransız Nantes Üniversitesi’ndeki araştırmaya başkanlık eden Dr Thomas Freour, “Bebek istiyorsanız sigarayı bırakın” dedi.
Sigara içmek bebek sahibi olma olasılığını düşürdüğünden İngiltere’deki bazı hastaneler hamilelikten önce çiftlere sigarayı bırakmalarını söylüyor.
Araştırmacılar 139′u sigara içenlere ait olmak üzere 868 embriyonun gelişimini izledi.
Sigara içmeyenlerin embriyoları klinikte 49 saatte beş hücre aşamasına gelirken sigara içenlerinki 50 saat sürdü.
Sekiz hücreli embriyo aşamasında ise bu oran 62 saate 58 saat oldu.
İngiltere’de Sheffield Üniversitesi’nden Dr. Allan Pacey araştırmanın yeni teknolojilerin kullanıldığı öncü ve ilginç bir araştırma olduğunu söyledi.
Pacey araştırmada embriyoskop denilen bilim insanlarının embriyo gelişimini embriyoyu rahatsız etmeden izlemelerini sağlayan yeni bir alet kullanıldığını açıkladı.
Bulgular İstanbul gerçekleşen Avrupa Üreme ve Embriyoloji Konferansı’nda sunuldu.
Kaynak : BBC Türkçe –